Kies jouw buurt

12 november '19

Station Zwolle Stadshagen gaat vanaf zondag 15 december open

Eindelijk is het zover. Reizigers kunnen vanaf zondag 15 december ook in- en uitstappen op station Zwolle Stadshagen. Dat is twee jaar later dan aanvankelijk de bedoeling was. Maar de blijheid dat het uiteindelijk toch gelukt is, is er niet minder om. Het reizen vanuit de wijk wordt met de nieuwe verbinding een stuk sneller.

Uit de proefritten die in juni zijn uitgevoerd op de Kamperlijn blijkt dat met maatregelen in de bediening van de trein een veilige en betrouwbare dienstregeling met een snelheid van 100 kilometer per uur mogelijk is. Alle overstappen in Zwolle, behalve de overstap in de richting van Lelystad en Den Haag, blijven behouden.

Problemen
De Kamperlijn tussen Kampen en Zwolle werd in 2017 volledig vernieuwd. Zwolle Stadshagen kreeg een gloednieuw treinstation. In december dat jaar werd echter geconstateerd dat de bodem onder de Kamperlijn te slap voor een snelheid van 140 km/uur was en een stop op station Stadshagen niet mogelijk was. ProRail onderzocht vervolgens verschillende oplossingen. Maatregelen voor het verstevigen van de bodem om toch 140 km/uur te kunnen rijden, bleken te duur.

Oplossing
De trein van Keolis gaat met ingang van de winterdienstregeling 2020 dus met 100 km/uur over het spoor rijden. Om tijd te winnen, wordt er korter gestopt op station Zwolle Stadshagen en is de dienstregeling aangepast. Daarnaast heeft ProRail aanvullend enkele kleine infrastructurele maatregelen genomen. De vertrekprocedure wordt een paar seconden eerder gestart zodat de treinen ook daadwerkelijk op de hele minuut kunnen vertrekken. Om ervoor te zorgen dat de machinisten zich kunnen focussen op het rijden van de trein, wordt de welkomstomroep geautomatiseerd.

Buslijn 10 naar Deltion
Vanaf 15 december rijdt er vanaf station Zwolle Stadshagen in de ochtendspits van maandag tot en met vrijdag een speciale schoolbus naar de Deltion Campus. Reizigers die gebruik maken van lijn 10 zijn zo’n tien minuten eerder op Deltion Campus dan met de huidige verbinding via station Zwolle en buslijn 9. Buiten de ochtendspits rijdt buslijn 10 niet. Ook stopt er voorlopig nog geen lijnbus bij het station in de wijk Stadshagen.


Foto: © ProRail/Stefan Verkerk

< terug naar overzicht